Sunt fericita ca am avut ocazia sa primesc o carte de parenting mult asteptata si ravnita de catre mamici, asa ca vreau sa va impartasesc si voua cateva chestii interesante pe care le puteti gasi in „Asculta-ti copilul” . Imaginile de pe coperta sunt foarte sugestive, iar subtitlul a fost primul care mi-a atras atentia : „5 instrumente simple pentru provocarile cotidiene ale parintilor” . Oare numai 5 sa fie? Sau astea or fi cele mai importante?
„Asculta-ti copilul” – noi perspective, solutii si instrumente in parenting
As vrea sa nu va fac o recenzie complexa, ci mai degraba as incerca sa va stranesc curiozitatea pentru a o citi si a o intelege si voi, in felul vostru.
Cartea de parenting este impartita in 4 parti, astfel:
- In prima parte gasim o noua perspectiva asupra cresterii copiilor,
- In cea de-a doua parte se regasesc cele mai eficiente instrumente pentru parinti(revin mai jos pe acest subiect)
- La partea a treia gasiti solutii pentru dificultatile de zi cu zi ale parintilor, credeti-ma ca sunt o sumedenie de lucruri interesante pe care ar fi bine sa le cititi ,
- Iar in ultima parte se vorbeste despre „viitorul nostru, conectati” .
Referitor la cea de-a doua parte, vreau sa va spun ca aceasta carte, „Asculta-ti copilul” ne face sa meditam asupra a 5 solutii ideale in parenting , solutii care au ca scop ascultarea nevoilor copilului, dar nu numai, caci si noi ca parinti trebuie sa meditam asupra unor lucruri si, inainte de toate sa vorbim noi insine. Toti suntem diferiti si ne adaptam din mers, copiii sunt diferiti, la fel ca si noi, adultii, de aceea este bine ca uneori sa gasim noi solutii, poate chiar sa ne schimbam „tactica” si sa ajungem la un echilibru.
1. Timpul special- „Sentimentul de conectare ii confera copilului o reala putere(…) Deschide cai catre invatare”
2. Ascultarea profunda-„Daca ramai in starea de Ascultare profunda, vei depasi dorinta de a remedia tu insuti situatia: in schimb, vei capata incredere in capacitatea copilului de a-si reveni si de a-si rezolva singur problemele ”
3. Punerea unor limite – „ Daca spui „NU”, dar il asculti, copilul va deveni mai intelegator cu timpul.(…) Asocierea limitelor cu ascultarea nu este un moft.”
4. Ascultarea prin joc –„Jocul este un refugiu in care copiii experimenteaza, se exprima si exploreaza.(…)Orice joc este benefic pentru copil, insa Ascultarea prin joc are o putere aparte.”
5. Parteneriate de ascultare- „Parteneriatul de ascultare are rolul de a trata stresul inevitabil ca pe un efect secundar in cresterea copilului.(…)iti alegi un parinte care sa te asculte si pe care sa il asculti si tu. ”
Atunci când acumulam foarte mult stres este bine sa stim ca avem mai multe variante si solutii pentru a reactiona cu calm, rabdare si blandete la izbucnirile emotionale ale copiilor nostri, indiferent de situatie. Pentru asta sunt scrise cartile de parenting, unde sunt expuse experientele altor parinti si gasite solutii care au fost puse in practica de mii de parinti din intreaga lume, cum este si in cazul de fata.
Nu am intentionat niciodata sa imi cresc copiii dupa cartile de parenting, insa de aici aflu situatii similare cu cele pe care le întâlnesc zi de zi in familia mea si tot aici mai descopar si alte solutii fata de cele pe care le am eu. Acum când avem acces la atat de multa informatie este si pacat sa nu profitam.
Recomand cu mare drag sa cititi aceasta carte, cu siguranta o sa va fie de ajutor in anumite momente!
Comentarii
Toma Tantica
De când caut și eu astfel de carte...eu sunt la primul copil și uneori mă clachez...chiar o să citesc această carte și sper să mă […] Citește mai multDe când caut și eu astfel de carte...eu sunt la primul copil și uneori mă clachez...chiar o să citesc această carte și sper să mă ajute atât sufletește cât și trupește...uneori nu știu cum și ce să fac intro situație sau pur și simplu cum ar fi mai bun...ceea ce mă sfătuieste familia spun ca nu e corect dar după realizez ca ei sunt mai mari și dacă ei au făcut așa trebuie să fac și eu..dar nu...o carte de asta îmi doresc demult,mulțumesc pt recomandare Read Less
Valeria Chertes
Multumesc pentru recomandare imi plac genul acesta de carti.
Marinescu Constantina Cristina
Ce frumos ❤️ nu știam de această carte, dar cu prima ocazie o voi cumpăra și eu😊