Ce au in comun Scoala de Bani si prosperitatea financiara

„Banii sunt ca un al saselea simt fara de care nu poti face o completa utilizare a celorlalte cinci.” -W. Somerset Maugham

Ati aflat de proiectul „Scoala de bani” din cadrul Bcr? Daca nu, va spun ca nu stiti ce pierdeti. In zilele noastre educatia financiara este mult mai importanta decat pare si trebuie inceputa inca de la varste fragede. Copiii chibzuiti de azi sunt adultii responsabili de maine.

Ca mama ma gandesc de pe acum la viitorul copiilor mei. Imi doresc sa-si formeze inca de tineri o independenta financiara, sa duca o viata fara grija zilei de maine, sa-si permita lucruri la care noi doar visam. Pentru asta consider ca este nevoie de disciplina financiara, lucru care se invata la Scoala de bani. Si nu este tarziu ca noi adultii sa mergem si sa ne informam ca apoi sa ii formam si pe copiii nostri mult mai responsabili cu banii decat am fost noi.

scoala de bani bcr

La Scoala de Bani inveti sa te organizezi si sa intelegi legile banilor

Pana sa am copii nu m-am gandit sa fac economii si nici prea mare pret nu puneam pe cheltuieli. Cat castigam atat cheltuiam. Poate si mai mult. Ei bine, astazi fiind mama a trei copii am invatat ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par asa ca am inceput sa ne facem bugetul pe hartie. Lunar ii repartizam pe cheltuieli in plicuri separate astfel:

  • Intr-un plic punem si trecem toate cheltuielile cu utilitatile (lumina, apa, cablu, internet, telefonie mobila etc), rata la banca, combustibilul pentru masini.
  • Intr-un altul banii pentru hrana si ce urgente mai avem in perioada aceea, de exemplu: haine pentru copii, rechizite, consumabile pentru masini si chestii de genul. Aici suma variaza, trebuie sa ne facem alte cateva socoteli .
  • Un al treilea plic este pentru noi, plata noastra. Pentru placerile noastre mai exact. Fie pentru iesiri la suc, pizza, fie ii strangem mai mult timp pentru o plimbare. Punem aici mereu cate 100lei.
  • Ultimul plic este pentru banii de urgenta in care punem ce si cat ne mai ramane dupa ce tragem linie. Sa fie in caz ca avem nevoie de pediatru pentru cei mici, unde stiti destul de bine cat costa un consult, la care se adauga si tratamentul. Poate aparea o situatie neprevazuta precum un control pentru noi sau o urgenta la stomatologie etc. Sa fim pregatiti.

Administrarea cat mai eficienta a bugetului personal duce la un viitor prosper si implinit.

Vazandu-ne pe noi cum ne socotim banii, cei mici si-au facut cate 2 pusculite fiecare. Una in care isi pun banii mari pe care ii primesc cu diferite ocazii, zile de nastere, Mos Craciun etc, la care nu au de gand sa umble prea curand. Iar in cealalta pun maruntisul la care pot umbla oricand doresc. Monede si hartii mici de genul 1-5lei, restul de la magazin sau cand mai primesc de la bunici pentru o inghetata.

De cand au aparut copiii in viata mea am invatat sa fac economie in multe feluri, printre care:

  • Cultiv tot ce pot in gradina si fac conserve pentru iarna.
  • Cresc pasari pentru carne si oua, nu cumpar din comert
  • Nu fac mai multa mancare decat trebuie pentru a nu arunca.
  • Am inlocuit absolut toate becurile din casa cu becuri cu led.
  • Am incetat sa merg la saloane, ma vopsesc singura acasa (am un curs de specializare in acest domeniu), ma epilez cu ceara si imi stilizez sprancenele singura acasa.
  • Cumpar lucruri practice cu multiple intrebuintari, inclusiv produsele de curatenie.
  • Nu plec la cumparaturi fara lista facuta in prealabil.
  • Sunt pasionata de handmade si nu cumpar aproape deloc cadouri pentru cei dragi ci le fac eu cu mainile mele

„Cand este o chestiune de bani, toata lumea este de aceeasi religie.” (Voltaire)

Va recomand sa mergeti la Scoala de bani (program gratuit) unde cu siguranta aveti multe de invatat despre educatie financiara, subiect care este, din pacate, ignorat de scoala si societate. Iar efectele sunt majore si se vad.

Este bine sa inveti din timp cum sa devi independent financiar, cum sa faci bani si cum sa-i investesti pentru un viitor prosper.

Tu ce alegi sa faci cu banii tai?

 

*Articol scris in cadrul competitiei SuperBlog2018, proba6.

14 comentarii
0 like-uri
Articolul anterior: Intre vis si realitate se afla un proiect de casa nouaArticolul următor: Tot ce trebuie sa stii despre izolatia termica cu polistiren

Related posts

Comentarii

  • ELENA PETRISOR

    octombrie 31, 2018 at 09:48
    Răspunde

    Si eu am o agenda unde imi notez toate cheltuielile,banii de buzunar si economiile pe care le pun in fiecare luna deoparte...asa imi pot gestiona […] Citește mai multSi eu am o agenda unde imi notez toate cheltuielile,banii de buzunar si economiile pe care le pun in fiecare luna deoparte...asa imi pot gestiona banii mai usor si vad si pe ce cheltuim sau cu ce ramanem la sfarsit de luna..este o idee buna pe mine ma ajutat de cativa ani fac lucrul acesta... Read Less

  • Alexandra Vranciuc

    octombrie 25, 2018 at 14:44
    Răspunde

    nici eu nu am auzit despre sta e foarte interesant

  • Comanescu Cristina

    octombrie 25, 2018 at 14:41
    Răspunde

    Destul de dificil sa mai reusim sa punem si ceva deoparte

  • Andutu Alex

    octombrie 23, 2018 at 19:36
    Răspunde

    Nu am auzit de acest proiect pana acum.Multumim

  • Rebecca mihaela Caragea

    octombrie 22, 2018 at 07:14
    Răspunde

    Trb sa învățăm câte cv pentru a știi să n ,, gospodărim

  • VERONICA ACHIM

    octombrie 21, 2018 at 17:41
    Răspunde

    Mi se pare o idee foarte buna! : chestia cu plicurile o face si noi alfel nu reusesti sa econmisesti

  • Stoian Ciprian

    octombrie 19, 2018 at 21:05
    Răspunde

    Si parintii mei inca fac asta in prezent, totul pe foaie si in plicuri. Felicitari pentru articol! :)

  • Marinescu Constantina Cristina

    octombrie 19, 2018 at 08:56
    Răspunde

    Soțului i-ar prinde bine o astfel de școală, el este "mână largă" niciodată nu se uită la bani, eu sunt mai chibzuită și îmi fac […] Citește mai multSoțului i-ar prinde bine o astfel de școală, el este "mână largă" niciodată nu se uită la bani, eu sunt mai chibzuită și îmi fac socotelile de acasă, după care merg să achit tot ce este necesar! P.S. Nici eu nu plec fără listă de cumpărături 😁 Read Less

  • Naty Mihaela

    octombrie 19, 2018 at 05:50
    Răspunde

    Economiile facute te salveaza in moment e de cumpana .Noi nu prea reusim sa mai strangem de la un timp.

  • Manuela

    octombrie 19, 2018 at 05:38
    Răspunde

    Multumim pentru informatii!😊 Succes in concurs! Noi cand ne-am casatotit am deschis 2 conturi de economii pe care le putem folosi dupa 5ani...sunt foarte benefice […] Citește mai multMultumim pentru informatii!😊 Succes in concurs! Noi cand ne-am casatotit am deschis 2 conturi de economii pe care le putem folosi dupa 5ani...sunt foarte benefice pentru ca stim ca nu avem cum sa-i cheltuim(vrem sa ne cumparam casa si doar asa puteam economisi😊). Cand am nascut baietii le-am facut si lor 2 conturi pentru academica...lunar le intra cate 100lei in cont,bani ce pot fi folositi de ei cand vor incepe facultatea(daca vor dori) sau pentru ceea ce vor dori ei sa faca. Read Less

  • […] Ce au in comun Scoala de Bani si prosperitatea financiara […]

  • Valeria Chertes

    octombrie 18, 2018 at 23:45
    Răspunde

    Foarte frumos articol, felicitari la concurs.

  • Iordache elena

    octombrie 18, 2018 at 23:40
    Răspunde

    As vrea și eu asa dar n am cu cine, soțul meu arunca banii în sus și jos si tot el se întreabă ce ca […] Citește mai multAs vrea și eu asa dar n am cu cine, soțul meu arunca banii în sus și jos si tot el se întreabă ce ca nu știe cum s au dus banii. E utila o astfel de școală, i ar fi utila soțului :)))))). Am chestia asta cu banii deoparte și economia de copil. Read Less

  • Georgiana Popa Vlas

    octombrie 18, 2018 at 23:11
    Răspunde

    Mi se pare o idee foarte buna! P.S : chestia cu plicurile o face si mama! 😊

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate