10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşe!

Chiar dacă primăvara nu și-a intrat bine în rol, mare ATENȚIE, a început sezonul căpușelor! Anual ajung la urgențe zeci de pacienți, marea majoritate copii, mușcați de căpușe, ceea ce nu este de neglijat. În unele dintre cazuri situația este foarte gravă, mai ales că vorbim despre boala Lyme, supranumită boala cu 1000 de feţe, așa că nu trebuie tratată ca o înțepătură banală de insectă!!!

Iată 10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşe:

1. Odata cu venirea primăverii, zilele călduroase duc la riscul crescut de mușcături de căpușe, din cauza stilului sumar de îmbrăcăminte, cât și a activităților în aer liber.
2. Atenţia trebuie să fie sporită la locurile de joacă ale copiilor, acolo pot apărea colonii de căpușe.

3. Întotdeauna examinați cu atenție copiii la întoarcerea de la locurile de joacă!

4. Încercați să evitați pe cât posibil zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare : spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori. Cel puțin asigurați-vă că în zonele respective au fost luate măsuri de protecție.
5. Este indicat ca în zonele de risc să purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje, indiferent de vremea de afară.
6. Trebuie să știți că, căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie extrasă imediat, iar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
7. Nu este de joacă, capuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă!
8. Să nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete, pentru că, în caz contrat, veți  pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră!
9. În cazul în care aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
10. Dacă apar modificari la nivelul mușcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat, consultați de urgență medicul.

De reținut când sunteți mușcați de căpușe

1. Data la care a fost extrasă capuşa
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
3. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.
4. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice.

 

Sursa acestor informații este una cât se poate de sigură, de aceea ar fi indicat să țineți cont de ele, mai ales când ieșiți din casă cu cei mici, dar nu numai. Domnul Doctor Tudor Ciuhodaru, pe lângă aceste informații, recomanda aplicarea de repelenţi precum DEET (dietil toluamidă) pe pielea ce vine mai uşor în contact cu zonele de infestate de căpuşe, pe mâini, antebraţ sau pulverizaţi repelenţi pe bază de permetrin pe hainele (în special pe pantofi, şosete, pantaloni).

 

 

După cum bine știți, mușcăturile de căpușe pot avea urmări grave și nu este de joacă, trebuie să ne luam măsuri de prevenție la fiecare ieșire din casă. Vă rog să distribuiți aceste informații pentru a ajunge la cât mai multe persoane!

 

25 comments
16 likes
Prev post: Vine vara, apelează cu încredere la un antrenor personal București!Next post: Trendurile pentru primavara-vara 2019

Comments

 • Mirabela Matei

  aprilie 15, 2019 at 10:46
  Reply

  Un super articol!!! Îți mulțumesc frumos pentru el !!! Chiar o sa tin cont de sfaturile tale. 🤗

 • Milea Mersinica

  aprilie 15, 2019 at 10:19
  Reply

  Deci am oroare de capuse, cand eram mica am avut una langa ureche, si acum tin minte ca era destul de mare, acum de cate […] Read MoreDeci am oroare de capuse, cand eram mica am avut una langa ureche, si acum tin minte ca era destul de mare, acum de cate ori iesim controlez copii fiindca am teama asta de orice misca! Read Less

 • Monea Simona

  aprilie 14, 2019 at 19:49
  Reply

  Offf.... urăsc căpușele....noi stăm la curte...este destul de periculos... avem foarte mult spatiu verde...sper sa nu luam niciuna... mersi pentru articol...de mare ajutor

 • Soulseeker

  aprilie 14, 2019 at 13:51
  Reply

  Un articol foarte bun cu informatii utile. Multumesc!

 • Marinescu Constantina Cristina

  aprilie 8, 2019 at 11:02
  Reply

  Mulțumim pentru articol, este foarte important să fim atenți la locurile de joacă pentru copii, să avem grijă cum îi îmbrăcam și să verificam foarte […] Read MoreMulțumim pentru articol, este foarte important să fim atenți la locurile de joacă pentru copii, să avem grijă cum îi îmbrăcam și să verificam foarte atent copilul atunci când venim de la spațiile de joacă! Read Less

1 2 3 5

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate