Și apa ne poate îmbolnăvi! Cum ne protejăm?

Ce este apa? Apa este geneza tuturor! După aer, este următoarea componentă vitală a organismului uman și știți asta destul de bine. Ce poate nu știți este faptul că și apa ne poate îmbolnăvi! Domnul Doctor Tudor Ciuhodaru ne prezintă o listă cu lucruri bine de știut despre bolile ce pot fi contactate din apa contaminată.

Iată 7 lucruri pe care e bine să le ştiți despre bolile ce pot fi contactate din apa contaminată sau poluată:

1. Bolile ce pot fi contactate din apa contaminată sau poluată sunt extrem de numeroase.
2. Acestea pot reprezenta o cauză majoră de mortalitate, mai ales la copii.
3. Majoritatea acestor boli sunt determinate de salubrizarea inadecvată sau epurarea ineficientă. Acestea scad calitatea apei pe care o bem iar consumul de apă ,,infectată” cu o paletă largă de microrganisme sau ,,otrăvită” poate determina multiple efecte negative asupra sănătăţii!
4. Patologia hidridică poate avea caracter endemic sau chiar epidemic.
5. Cele mai frecvente sunt bolile infecţioase cu poartă de intrare digestivă , pe care le cunoaștem cu toții, precum gastroenterite, enterite determinate de rotavirusuri sau Escherichia coli, salmonella (febra tifoidă), sighella (dizenteria), hepatita epidemică, poliomielita dar nu sunt excluse nici cele produse de protozoare (amoeba, giardia). În cazurile cu greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale domină tabloul clinic iar deshidaratarea severă poate necesita resuscitare volemică.
6. Dintre aceste boli nu sunt excluse conjunctivitele, otitele sau afecţiunile dermatologice.
7. Pe lista bolilor ce pot fi contactate din apa poluată sau contaminată se pot adăuga diverse tipuri de intoxicaţii precum cea cu nitraţi (efect methemoglobinizant), cu plumb (saturnism hidric) sau cu arsen, fluor şi cu pesticide cu efecte hepato şi nefrotoxice.apa potabila

Domnul Doctor Tudor Ciuhodaru ne spune și cum putem reduce riscurile de a contacta astfel de boli :

1. Trebuie să respectaţi cu stricteţe regulile de igienă- spălat corect pe mâini, prosop individual, uscat şi curat sau de unică folosinţă.
2. Când aveţi vreun dubiu privind calitatea apei, utilizaţi doar apă îmbutelitată.
3. Pentru a evita mobilizarea suplimentară de impurităţi deschideţi robinetul în mod gradual şi apoi aşteptati 20-30 de secunde până folosiţi apa.
4. Reduceţi contaminarea microbiană prin fierbere minim 10 minute, însă să aveți în calcul că fierberea în exces creşte concentraţia nitraţilor şi riscul de intoxicaţii.

Sănătate că-i mai bună decât toate, vorba românului!

6 comentarii
0 like-uri
Articolul anterior: Explorăm, ne jucăm și prețuim natura!Articolul următor: Costum de baie întreg- alegerea mea pentru această vară.

Comentarii

  • Corodescu Costel Dan

    decembrie 30, 2019 at 01:02
    Răspunde

    Foarte interesant articol....multumesc !

  • Serban Elena

    decembrie 14, 2019 at 14:45
    Răspunde

    Foarte importante informatiile din acest articol.

  • Simona Banica

    iulie 17, 2019 at 21:37
    Răspunde

    Utile sfaturi un articol interesant!

  • Marinescu Constantina Cristina

    iulie 5, 2019 at 07:41
    Răspunde

    Mulțumim pentru articol, foarte util!

  • Monea Simona

    iulie 3, 2019 at 23:59
    Răspunde

    Lucruri bune de știut... mersic pentru articol

  • Valeria Chertes

    iulie 3, 2019 at 14:52
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate