4lucruri care vă pot salva viața pe caniculă!Copiii sunt primii afectați!

Suntem aproape de jumătatea ultimei luni din vara aceasta și iată că pericolul zilelor caniculare nu a trecut. Codul galben de caniculă a intrat în vigoare! E risc maxim de epuizare termică! Urmează temperaturi de peste 35de grade, iar copiii sunt primii afectați!

Medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe pagina sa de socializare atrage atenția asupra faptului că anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit și oferă câteva măsuri salvatoare în cazul caniculei.

Ce avem de făcut pe caniculă

Încercați să nu ieșiți din casă în timpul orelor de vârf!

Dacă apar simptome legate de expunerea la căldură precum: crampe de căldură, insolație, epuizare termică, trebuie să luam de urgență următoarele măsuri:

  1. Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.
  2. Consum cât mai mare de lichide: apă, ceaiuri, iaurt, sucuri naturale de fructe.
  3. Scăderea temperaturii corpului prin udat și ventilat.
  4. Puteți să vă reluați activitatea fizică doar după câteva ore.

În cazul în care manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

1. Sunaţi de urgență la 112.
2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

Este foarte important să știți și că temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice:

1. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne
a)neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină)

c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

4. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( ! Nu alcool! ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.

Nu este o glumă, trebuie să luam aminte la lucrurile pe care le putem face pentru a nu avea de suferit în această perioadă! Nu neglijați sfaturile oferite de către medicul Tudor Ciuhodaru.

4 comentarii
7 like-uri
Articolul anterior: Un parfum lejer de vară? Eu am ales Perceive Sunshine de la AvonArticolul următor: Branzoaice la cuptor-reteta simpla si rapida

Comentarii

  • Maria Maria

    august 23, 2019 at 08:57
    Răspunde

    Mulțumim frumos ptr acest articol foarte util

  • Marinescu Constantina Cristina

    august 13, 2019 at 09:32
    Răspunde

    Mulțumim pentru articol, foarte util! Și noi evităm ieșirea afara la orele de vârf și ne hidratam corespunzător!

  • Monea Simona

    august 13, 2019 at 00:00
    Răspunde

    Da ... foarte utile sfaturile...și mie îmi este groază de căldură...voi ține cont de îndrumări... iar în cazul celui mic...chiar sra in casa între 12 […] Citește mai multDa ... foarte utile sfaturile...și mie îmi este groază de căldură...voi ține cont de îndrumări... iar în cazul celui mic...chiar sra in casa între 12 și 17... Read Less

  • Valeria Chertes

    august 12, 2019 at 19:47
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune,am să țin cont de ele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate