Negresa este desertul copilăriei mele și al multora dintre noi. Fie că este cu bezea, cu glazură de ciocolată, cu nuci sau chiar de post. Ei bine, nu știu toate rețetele pe care le făcea mamaie, în schimb, de-a lungul anilor am adaptat o rețetă mai veche, până am ajuns la varianta de astăzi.
Negresa- prajitura preferată a românilor
Știți voi pe cineva care ar refuza vreodată o bucățică de negresă? Nu cred! Adică eu chiar n-am întâlnit o astfel de persoană…
Atât copii cât și soțul adoră varianta aceasta, pe care o fac mereu, nu numai în perioadă de post. Este mai mult decât potrivită acestei perioade, întrucât suntem în postul Paștelui, dar și în perioada de izolare, în care simțim, mai mult ca niciodată, nevoia de dulce. Este o prăjitură ușoară, cu puține ingrediente, simplu de făcut, cu care, cu siguranță nu veți da greș. Se face foarte repede și la mână, fără a avea nevoie de mixer.
Rețetă Negresă de post cu dulceață
Eu am compt prăjitura într-o tavă mare, de la cuptorul de 71l. Ca idee. Dacă aveți tavă mică, înjumătățiți cantitățile.
Ingrediente:
– 320gr făină
-130grame cacao
-1linguriță bicarbonat de sodiu
-300gr zahar
-un praf de sare
-150ml ulei
-340ml apă
-esență rom
-400gr gem/dulceață (cu bucăți mari)
– nucă de cocos (pentru decor)
Cum se prepară:
Într-un bol mai mare punem toate ingredientele uscate: făină, cacao, bicarbonatul, zahărul și praful de sare. Amestecăm cu un tel(sau cu mixerul) și apoi punem ingredientele umede: uleiul, apa și esența de rom, amestecând încontinuu. După ce omogenizăm compoziția, adăugăm și dulceața. Eu am folosit dulceață de cireșe cu căpșuni.
Punem in tavă foaie de copt, turnăm compoziția și băgăm totul la cuptorul preîncălzit, la 165grade pentru aprox 20-25de minute. Puteți verifica cu scobitoarea sau, ca tips, când ați văzut că începe să se crape puțin sus, garantat este gata.
Scoatem tava din cuptor, o lăsăm 2minute și apoi presărăm nucă de cocos peste prăjitură. O lăsăm puțin la răcit, o tăiem cum ne place sau cum avem chef și e numai bună de servit!
Pufoasă, la delicioasă, simplu și rapid de făcut, chiar și pentru un copil. Cu ingrediente puține, ceea ce înseamnă costuri minime în zilele noastre. În plus, ne satisface pofta de dulce pe timpul carantinei și ne ajută să nu călcăm strâmb în post.
Sper că v-am plăcut această rețetă, iar dacă este așa, împărtășiți-o și cu prietenii voștri !
Toate cele bune și zile ușoare! Pupici😘
Comentarii
Simona Banica
Foarte buna reteta!
Valeria Chertes
Multumim pentru reteta ,o sa fac și eu.
Lorena Anamaria Zamfir
Si mie îmi place negresa cu dulceață. Eu o fac cu zahăr brun.
Inna Alina
Arata atat de bn.
Nelly
Cu siguranță o voi face chiar maine. Însă...am descoperit un truc. Daca lasi tava, in care faci negresa ,in cuptor cat timp acesta se încălzește […] Citește mai multCu siguranță o voi face chiar maine. Însă...am descoperit un truc. Daca lasi tava, in care faci negresa ,in cuptor cat timp acesta se încălzește si pui compozitia in tava fierbinte si tapetata cu făină nu se mai lipește nicio prăjitură!!! Read Less
Florica Viorica
Asta este prajitura cu care am crescut eu si fratii mei , 4 la nr. 2 tavi trebuia sa faca mama mereu . Eram 4 […] Citește mai multAsta este prajitura cu care am crescut eu si fratii mei , 4 la nr. 2 tavi trebuia sa faca mama mereu . Eram 4 copii , parintii si bunicii . Familie mare . Ma bucur ca am intrat aici la aceasta reteta . Uitasem complect de ea . O faceam si eu cind erau copii mei mici . O faceam fix ca tine . Dar prin ani 60 -70 mai rar se gasea cacao. Imi amintesc ca mama , punea o cană de zahăr la ars si făcea un sirop caramel in loc de cacao . Eu mereu cu cacao am facut. Mama trăieste si azi chiar daca are cacao ia tot asa o face cu zahăr ars şi spumă , bezea deasupra . Ce amintiri frumoase . Multumesc , m-ai ajutat sa-mi amintesc de tinerete. Read Less
Cosmina
Cea mai buna negresa ;)
Valeria Chertes
Mulțumim pentru rețetă.
Lacramioara
Delicioasa ,data viitoare voi încerca cu bezea deasupra.😚
Claudia L Chivu
O sa încerc si eu reteta ta!
Asaftei Simona
Mulțumim pentru rețetă,mai fac și eu din când în când pentru că se face ușor și nici ingrediente multe nu ne trebuie !