Cornulețe de post cu borș și ulei. Gustul copilăriei.

Cornulețe de post, cu borș și ulei. Fără ou, umplute cu rahat sau gem. O rețetă simplă, rapidă, cu foarte puține ingrediente. 

De când mă știu, bunicile mele făceau cornulețe fragede, de post sau de dulce, iar eu le adoram. Mi se părea atât de multă muncă pentru ceva ce se termină super repede. Acum că am copii, le fac și eu cu același drag cu care le făceau ele, bunicile mele, atunci când eram mică.

Am aflat rețeta clasică de cornulețe de post cu borș și ulei

Am rugat-o pe mamaie să-mi zică cea mai simplă și rapidă rețetă de cornulețe ca pe vremea ei. Ei bine, a zis că cea cu borș era cea mai des făcută de ea. În general punea untură, că așa era atunci. După revoluție a început să facă aceeași rețetă, dar cu ulei. Adică ieșeau de post. Neavând untură, am încercat rețeta cu ulei. Consistența și gustul m-au retrimis în copilărie.

Să vă mai spun că au dispărut în câteva minute? O parte din ele au fost mâncate înainte de a fi tăvălite prin zahar pudră 🤣 Atât de fragede și gustoase au fost. Abia am reușit să pozez câteva.
Rețeta de astăzi nu conține ouă iar borșul nu poate fi înlocuit cu altceva. În schimb, uleiul da. Dacă vreți să le faceți de dulce puteți face rețeta tradițională cu untură de porc (untură de casă) sau chiar cu unt.

Cornulețe de post cu borș și ulei

Eu îmi iau de obicei o măsură pe care o folosesc la toate ingredientele, atunci când nu cântăresc. Așadar, pentru rețeta de astăzi am folosit o cană normala.
Ingrediente:
– o cana borș
– o cană și jumătate ulei
– un praf de sare
– 25grame drojdie proaspătă/1pliculeț drojdie uscată
– 1linguriță zahar(pentru drojdie)
– făină cât cuprinde ( la mine a fost nevoie de 1kg și puțin de făină)
-rahat/gem/cremă tartinabilă
Pentru decor: – zahar pudră

Mod de preparare cornulețe de post cu borș și ulei

Am ales un castron mare în care am pus 1kg de făină, drojdia, zahărul și puțin borș cald(din cantitatea inițială). Am lăsat 10minute ( dacă folosiți drojdie uscată săriți peste acest pas și o puneți în același timp cu toate ingredientele ). Am adăugat sarea și am început să frământ încet, în timp ce puneam câte puțin din restul de borș și uleiul. Am mai adăugat făină, a mai fost nevoie. Am frământat foarte puțin, până s-a format un aluat omogen. Nu trebuie frământat mult.

Am acoperit castronul cu o folie de plastic alimentară și am lăsat aluatul la dospit 30de minute. După aceea l-am băgat la frigider pentru 2ore. Îl puteți lăsa și peste noapte dacă aveți răbdare.

Cât a stat aluatul la dospit am pregătit umplutura. Am tăiat rahatul cubulețe și, pentru că cei mici au vrut și cu altceva, când am deschis frigiderul am văzut că am un borcan cu cremă de cacao și arahide( de post!), așa că l-am scos la temperatura camerei, să se înmoaie.

Cum porționăm aluatul pentru cornulețe ?

Am împărțit aluatul în mai multe bucăți, sub formă de bilă. Am întins fiecare bilă și peste aluatul întins am așezat, cu fundul in sus, o farfurie și am decupat forma acesteia. Resturile le-am refolosit la final.

Cercurile le-am tăiat în 12felii pentru cornulețele umplute cu rahat și în 8felii pentru cele umplute cu crema de cacao și arahide.

Marginile rămase le frămăntăm ușor și foarte puțin pentru a le folosi din nou și mai câștigăm câteva cornulețe.

Umplem fiecare cornuleț după preferințe și le rulam de la margine spre centru.

Am așezat cornulețele in tavă, pe hârtia de copt și le-am introdus în cuptorul preîncălzit, la 170-180grade Celsius pentru 20de minute.

Cât au stat cornulețele de post la cuptor, am pregătit zahărul. Nu cumpăr zahăr pudră de mulți ani, ci îmi râjnesc singură.

Imediat scoase din cuptor, le-am tăvălit prin zahărul proaspăt măcinat. Bine de reținut este faptul că dacă apucă să se răcească cornulețele, zahărul nu se mai lipește de ele.

Le puteți așeza direct pe un platou sau în cutii închise, unde rezistă foarte mult timp. Asta dacă nu aveți în casă mici termite care să dea gata totul într-o singură zi.🤣

Aceste cornulețe de post cu borș și ulei, sunt perfecte înainte de și pentru sărbători, dar nu numai. Le puteți face simplu și rapid, ori de câte ori doriți să simțiți gustul copilăriei.

 

13 comentarii
16 like-uri
Articolul anterior: Cea mai simplă rețetă Negresă de post(și de criză) cu dulceațăArticolul următor: Comand online în perioada pandemiei- de pe Notino

Comentarii

  • Simona Banica

    aprilie 6, 2021 at 22:00
    Răspunde

    Yummy deliciu imi plac mult cornuletele!

  • Lorena Anamaria Zamfir

    aprilie 6, 2021 at 11:13
    Răspunde

    Ce poftă mi-ati facut!Mâncăm foarte des în copilărie și adolescență. 🥐🥐🥐

  • Inna Alina

    august 7, 2020 at 19:03
    Răspunde

    O sa fac și eu mâine, multumim pentru reteta!

  • Asaftei Simona

    august 7, 2020 at 15:23
    Răspunde

    Exact așa cu borș făcea bunica mea ,ea își făcea singură acasă borș într-o oală de lut mai mare și după avea ceva timp din […] Citește mai multExact așa cu borș făcea bunica mea ,ea își făcea singură acasă borș într-o oală de lut mai mare și după avea ceva timp din el ! O să-mi cumpăr și eu o sticlă de borș și o să-mi fac ,cel mai sigur cred că acuma in weekend ! Mulțumim pentru rețetă ! Foarte bine arată ! Read Less

  • Claudia L Chivu

    august 7, 2020 at 13:23
    Răspunde

    Ce bine arată! Sunt tare delicioase! Fac si eu curând!

  • Cotovanu Ana-Maria

    mai 5, 2020 at 11:29
    Răspunde

    Sunt minunate!

  • Vlad Corina Mihaela

    mai 1, 2020 at 22:32
    Răspunde

    Foarte bine arată !!!

  • Florica Viorica

    mai 1, 2020 at 20:16
    Răspunde

    Fix aceste cantitati am si eu o reteta , dar in loc de borş eu am pus iaurt . Cu borş nu am facut niciodata […] Citește mai multFix aceste cantitati am si eu o reteta , dar in loc de borş eu am pus iaurt . Cu borş nu am facut niciodata . Cu proxima ocazie voi inlocuii si eu iaurtul cu borş. Read Less

  • Moraru Costinela

    aprilie 30, 2020 at 20:43
    Răspunde

    Articole, rețete și produse minunate. #superblog ❤️❤️❤️❤️

  • Alexandra

    aprilie 17, 2020 at 04:00
    Răspunde

    Este timpul numa' bun pe durata izolarii la domiciliu sa mai incercam cate o reteta :)

  • Emilia

    aprilie 16, 2020 at 21:24
    Răspunde

    Foarte buna reteta, nota 10 :)

  • Mirabela Matei

    aprilie 14, 2020 at 17:08
    Răspunde

    Multumim frumos pentru reteta! O sa încerc și eu aceasta reteta. 😘

  • Valeria Chertes

    aprilie 14, 2020 at 15:24
    Răspunde

    Mulțumim pentru rețetă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate