Îmi plac la nebunie midiile. N-aș putea spune că sunt cel mai mare fan fructe de mare pentru că doar midii gătesc și mănânc. Și asta de ani buni. Pur și simplu le ador. Pane, în sos de vin alb, cu paste, în orez sau în orice alt mod ar fi gătite. Copiii ar mânca zilnic.
Ei bine, dacă tot este sezonul lor, am făcut o obișnuință din a cumpăra sâmbăta midii proaspete și a le face în sos de vin alb, afară, la foc de lemne. Nu vă gândiți că dau o avere pe ele. Le iau de la băieții care le scot proaspete și costă doar 8lei/kg, față de zeci de lei cât ați da pe o porție într-un restaurant. Pentru că am postat pe Facebook câteva poze și-am primit mai multe mesaje în care mi se cerea o rețetă, postez aici cum le gătesc eu. Nu știu dacă este cel mai corect mod sau nu, dar așa le fac de ani de zile și toată lumea se linge pe degete 😀
Ingrediente și mod de preparare midii
Comand mereu cate 5 kg de midii. Ele vin super curate, însă eu prefer să le mai iau încă o dată la mână pe fiecare-n parte. Vă spun mai jos cum procedez pas cu pas.
Ingrediente(ceea ce folosesc eu):
-5 kg midii
-2 legături ceapă verde
-o legatură usturoi verde,
-o legătură generoasă pătrunjel
-doi ardei
-sare
-ulei de măsline sau unt
-o fiolă vin alb
-2-3 conserve cu roșii cubulețe sau, că tot vine sezonul, 3-4 roșii proaspete tăiate cubulețe
-o lămâie
Eu folosesc ceaunul sau o oală foarte mare, pentru a le face dintr-un foc, cum s-ar zice. Ei bine, prefer să le opăresc într-o apă pe care o arunc și mai apoi le gătesc. Pun oala cu apă pe pirostrie, aprind focul și între timp mă ocup de tăiat legumele și spălat midiile. Le pun în apă rece și le iau la rând pe fiecare-n parte, pentru a le curăța de resturile rămase. Știu că multe persoane nu mai fac treaba asta, dar eu așa le fac.
*În poză se vede cum arată, pur și simplu trag de partea aia verde, atât.
Apoi le clătesc de mai multe ori în apă rece. Când cea de pe foc a început să clocotească pun midiile, amestec de două-trei ori și le scot repede, pentru că deja încep să se deschidă. Nu trebuie lăsate prea mult pentru că devin gumoase la final. Le scot, arunc apa, clătesc bine oala/ceaunul și abia acum încep gătirea lor propriu-zisă.
*Aleg să le opăresc puțin pentru a evita să mai rămână nisip în sos, pentru că nu e deloc plăcut când îl simți în gură 😁🙈
Cum prepar eu midiile în sos de vin alb
Pun uleiul de măsline la încins, arunc repede ardeii tăiați fâșii, apoi ceapa și usturoiul.(Dacă folosiți roșii proaspete acum este momentul și pentru ele). Imediat cum se călesc legumele pun și midiile, peste care pun roșiile cubulețe de la conservă, lămâia tăiată felii și o lingură cu sare mare. Amestec de câteva ori după care adaug și vinul alb, cam 500ml sau uneori chiar toată fiola dacă avem musafiri. Amestec. Le mai las 3-4 minute, mai amestec, adaug un pumn zdravăn de pătrunjel tocat și sunt gata.
Mod de servire midii în sos de vin alb
Iau oala de pe foc și le servim în funcție de pofte. Simple, cu pâine prăjită, sau cu paste. Piticilor le plac mult cu paste și sos din belșug.indiferent de modul de servire ne place să stoarcem zeamă de lămâie peste ele.
*Tips pentru cei care le gătesc la pirostrie: eu pun grătarul de la gratar(înțelegeți voi, partea de sus) pe pirostrie si prăjesc pâinea.
**Atenție! Midiile care nu se deschid deloc în urma gătirii, NU SUNT BUNE!
Sper să vă placă modul în care gătesc eu midiile și dacă le încercați, să-mi spuneți și cum v-au ieșit.
Comentarii
Iulia-Oana Catrangiu
Salivez!!! N-am încercat să gătesc midii ci doar alte fructe de mare dar am mâncat supă de midii la Dalboka și a fost fenomenală!
OMER FILIZ
UN DELICIU !
Asaftei Simona
Nu am mâncat niciodată midii,dar cred că sunt gustoase ! Mulțumim pentru rețetă și poate voi incerca și eu pe viitor !
Costia Anamaria
Eu le ador pane si in sos, chiar o sa incerc reteta ta.
Claudia L Chivu
Nu mănânc prea des midii dar e bună reteta ta!
Baciu Mihaela
Super , reteta ! Iti super multumesc ca ai împărtășit si cu noi reteta !
Valeria Chertes
Mulțumim pentru rețetă ,am sa fac și eu.