Castelul Cantacuzino- legende, tarife pentru vizitare și poze

De câte ori am fost la munte mi-am dorit să ajung să vizitez și Castelul Cantacuzino din Bușteni. Dar n-a fost să fie. Anul trecut în martie era închis, era începutul pandemiei când ne-am făcut noi concediul. Anul acesta am zis că fie ce-o fi, ajungem. Și-am mers.

Deși este mai puțin cunoscut decât Peleș sau Bran, Castelul Cantacuzino din Bușteni are o istorie foarte bogată și frumoasă în spate. Iar asta ne-a trezit curiozitatea.

Legende, tarife pentru vizitare și poze – Castelul Cantacuzino din Bușteni

În anul 1901 a fost pusă piatra de temelie a castelului, pe locul unei vechi cabane, fostă reședință a Cantacuzinilor. Construcția în stil neoromânesc a fost făcută după planurile arhitectului Grigore Cerchez și a fost terminată în anul 1911.

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost ridicat la cererea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino(n. 22 septembrie 1832- d. 23 martie 1913), fost primar al Bucureștiului și prim-ministru al României . Era unul dintre cei mai bogați oameni din acea perioadă.

Descendent al voievozilor români și al împăraților bizantini Cantacuzino, prințul deținea o avere colosală care i-a permis să construiască trei palate în timpul vieții sale. Două în Prahova şi unul în Bucureşti, pe Calea Victoriei(actualul Muzeu Naţional George Enescu).

Pe vremea lui putea concura cu regele Carol I, fiind cel mai mare proprietar de pământuri din România, dar și datorită faptului că poziția socială și numele primite prin descendență erau cel mai mare atu.

În istorie mai apare și cu porecla “Nababul” , după legenda care spune că ar fi vrut să paveze curtea și să îmbrace acoperișul Palatului Cantacuzino cu monede de aur.

Tarife de vizitare Obiective și atracții Castel Cantacuzino

Am luat de pe site-ul lor lista cu tarifele pentru vizitare, în speranța că această informație vă va fi de ajutor.

Ca mai peste tot, prețurile diferă în funcție de ceea ce doriți să vizitați. Dar și datorită faptului că există reduceri pentru copii, elevi și pensionari.

Sursă foto: CantacuzinoCastle.com

Curțile și parcul

Castelul Cantacuzino din Bușteni se află la poalele muntelui Zamora, în cartierul cu același nume.  De cum pășești pe porțile palatului, locul, peisajul și arhitectura te duc într-o altă lume. Priveliștea  asupra Văii Prahovei și spre Crucea Caraiman este minunată.

Suprafața castelului este de 3.148mp, sub formă pavilionară. Are un corp central, un pavilion de serviciu, o vilă administrativă și o capelă.

Curtea interioară este foarte mare, funcționează și un restaurant acolo. Am văzut o mulțime de mese, scaune și umbrele.

Am înțeles că atât curtea interioară a castelului cât și cea exterioară, sunt pavate cu piatră din zonă.

Curtea exterioară și parcul sunt de o frumusețe rară. Aici se pot vedea grota, fântâni arteziene, o mulțime de ornamente în diferite stiluri și chiar expoziții de artă.

Cele 4 leagăne mari fac deliciul turiștilor. Ne-am bucurat și noi de ele. Pentru câteva secunde am fost copii. Ne-am dat în leagăn, am admirat peisajul, apoi am închis ochii și ne-am imaginat cum ar fi fost să trăim în acele vremuri.

Interiorul Castelului Cantacuzino

Din interior nu am poze…

Din păcate, la interior nu se mai găsește aproape nimic din mobilierul original. Din fericire, pasionații de istorie se pot bucura de vitralii, stucomarmură, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee din piatră albă și ornamente cu mozaicuri policrome.

Luxul interioarelor de pe vremuri se mai cunoaște doar din fotografii. Acolo unde se observă Salonul Mare cu picturile Cantacuzinilor și cu heraldica, Salonul Ardelenesc, dar și că Regina Maria și Principesa Ileana au fost la inaugurare.

Salonul Mare sau Sala de primire adăpostește o colecție heraldică, unică în România. Aceasta reprezintă blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzinilor. Pentru realizarea acestora au fost aduși pictori de la Veneția .

Sub fiecare portret din vitralii este scris în latină “Ceea ce nu răneşte învaţă”.

Am rămas uimită când am auzit povestea sălilor vopsite în verde. Mai exact, în verdele fostului sanatoriu TBC care a funcţionat în castel în timpul comunismului.

Deși era renumit pentru zgârcenie și era denumit ” Nabab” în timpul vieții, Gheorghe Grigore Cantacuzino a făcut numeroase donaţii pentru spitale, Armată şi oraşul Bucureşti.

Cu o istorie bogată în spate, trecut prin multe încercări, castelul Cantacuzino din Bușteni a primit șansa de a reveni la frumusețea sa de odinioară.

Din 2010 a fost deschis pentru vizitare și de atunci a început să fie gazda multor evenimente culturale importante, cu invitați din întreaga lumea. Atât la interior cât și la exterior. Nunți, concerte, ședințe foto, filmări , conferințe și alte recepții fastuoase.

Noi am avut ocazia de a savura o cafea având în față cea mai frumoasă panoramă a munţilor Bucegi, într-o zi superbă de august. Ceea ce vă recomand și vouă ori de câte ori aveți drum prin zonă.

 

7 comentarii
16 like-uri
Articolul anterior: Spumă de zmeura. Desert rapid, gustos și răcoritorArticolul următor: Piele fină și catifelată pe durata vacanței? Iată câteva soluții

Comentarii

  • Claudia Mihet

    septembrie 19, 2021 at 13:20
    Răspunde

    Foarte frumos!Imagini minunate,locuri incarcate de istorie!Pana in prezent nu am reusit sa ajung, dar cu siguranta in viitorul apropiat !

  • Izabella Stefania Stoica

    august 23, 2021 at 17:46
    Răspunde

    Ma bucur ca ai ajuns! Eu cred ca am fost deja de vreo 3 ori si imi face placere de fiecare data.

  • Ungureanu Raluca Elena

    august 23, 2021 at 13:52
    Răspunde

    Superb loc sper sa pot ajunge si eu foarte curand acolo

  • Asaftei Simona

    august 22, 2021 at 07:57
    Răspunde

    Foarte frumos ,un peisaj minunat .Poate voi ajunge și eu cândva prin zona aceasta și cu siguranță-l voi vizita .Vacanță plăcută draga mea !

  • Lorena Anamaria Zamfir

    august 21, 2021 at 19:24
    Răspunde

    Concediu plăcut. Mulțumim pentru articol.

  • Inna Alina

    august 21, 2021 at 19:21
    Răspunde

    Foarte frumos este acolo.

  • Valeria Chertes

    august 21, 2021 at 18:41
    Răspunde

    Este foarte frumos,sper sa ajung și eu sa îl vizitez.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate