Banane prăjite sau biscuiți/ciocălăi prăjiți

Mi-aduc aminte de când eram mică cum mami ne făcea săptămânal câte ceva bun. În general cocături. Am dat din întâmplare peste o foaie vecheee pe care era trecută rețeta pentru banane prăjite. Drept să spun, nici nu mai știam ce sunt. N-am mai mâncat de mai bine de 15 ani, deși în copilărie era unul dintre dulciurile mele preferate. Am citit îngredientele și când a ajuns la modul de preparare mi-am adus aminte imediat. Și m-a luat pofta. N-am stat pe gânduri, am pregătit compoziția și în jumătate de ora deja mă bucuram de gustul copilăriei.

Rețetă veche- banane prăjite/biscuiți prăjiți sau cum li se mai spune în popor: ciocălăi

Am făcut un obicei din a le povesti copiilor despre copilăria mea, cu tot ce a înclus acea perioadă. De fiecare dată sunt curioși și încântați să-mi audă poveștile, să guste din preparate de care nu au auzit până acum. Așa și cu acest preparat. Le-am spus despre cum ne făcea mami ligheane întregi, prăjea cu orele la ele ca să ieșim să le mâncăm cu toți copiii de pe stradă. Așa era atunci. Porumbul se fierbea în ceaunul mare, se făcea câte un lighean mare de gogoși sau pop corn (floriele), se ieșea cu ditamai pâinea proaspăt scosă din cuptor și totul se împărțea cu copiii de pe stradă. Pe atunci eram mulți și toți ieșeam afară indiferent de vreme. Dar asta e altă poveste…

Să trecem la rețetă, cu siguranță v-am stârnit curiozitatea!

INGREDIENTE BANANE PRĂJITE:

  • 6 OUĂ
  • 9 LINGURI ZAHĂR
  • 9 LINGURI ULEI
  • 9 LINGURI LAPTE
  • 1 LINGURIȚĂ AMONIAC STINS CU OȚET(cu amoniac ies mai fragede, cu bicarbonat mai înecăcioase)
  • UN PRAF DE SARE
  • FĂINĂ CÂT CUPRINDE
  • Mirodenii/Esență
  • Zahăr pudră
  • ulei pentru prăjit

MOD DE PREPARARE 

Prima dată am pus ouăle și le-am bătut cu praful de sare, am adăugat zahărul, am bătut bine cu telul până ce acesta s-a topit. Am adăugat uleiul și laptele, apoi esența de vanilie(asta aveam la îndemână) și amoniacul stins în prealabil. Apoi am pus treptat făina și am început să frământ până a ieșit un aluat potrivit de tare, nelipicios.

*Nu se lasă la dospit!

Am luat aluatul și l-am împărțit în patru, după care am întins/rulat fiecare bucată ca pe un șir lung  de grosimea unui deget. Le-am făcut pe repede înainte, le-am tăiat cumva de aproximativ 10cm lungime și după am mai modelat fiecare bucată cu mâna.

*Dacă vreți și aveți, voi puteți să folosiți mașina de tocat și dispozitivul pentru biscuiți.

Într-o tigaie foarte înaltă sau o cratiță, un ceaunel, se pune la încălzit o cantitate generoasă de ulei. Când uleiul este foarte bine încins, punem bananele la prăjit. Să nu puneți foarte multe căci vor crește și trebuie să fie loc să se rostogolească.

*Să nu vă speriați, este absolut normal să crape.

După ce se rumenesc frumos pe ambele părți le scotem câteva minute pe servețele de bucătărie pentru a se scurge surplusul de ulei.

Cât încă sunt calde se pudrează cu zahăr pudră.

DE-LI-CIOA-SE!

Asta a fost tot! Simplu, nu-i așa?

*Vedeți pașii și în clipurile de pe Instagram sau TikTok .

0 comentarii
6 like-uri
Articolul anterior: Atmosferă de festival la Vivo Constanța! Concert SmileyArticolul următor: De ce îmi place să citesc revista online flawless.ro

Related posts

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate