Avantajele și dezavantajele centralelor termice pe gaz și cele electrice: Care este alegerea potrivită pentru tine?

 

Atunci când vine vorba de încălzirea unei locuințe, ai putea fi confuz cu privire la opțiunile pe care le ai la dispoziție. Centralele termice pe gaz și electrice sunt două opțiuni populare care prezintă, în mod evident, avantaje și dezavantaje. În acest articol, vom analiza în detaliu care sunt diferențele dintre centrala termică pe gaz și cea electrică și te vom ajuta să faci alegerea potrivită în funcție de nevoile și obiectivele tale. Vei afla tot ceea ce ai nevoie despre costurile implicate, beneficiile de durabilitate și securitate. Ne vom concentra atenția și pe eficiența energetică și multe alte informații importante.

De ce să alegi o centrală pe gaz?

Așa cum îi spune și numele, centralele termice pe gaz utilizează combustibili gazoși pentru producerea de căldură și apă caldă. Pot fi alimentate fie cu gaz natural printr-o rețea, fie cu GPL depozitat în rezervoare speciale. Aceasta este o variantă excelentă în cazul locuințelor cu suprafețe mari deoarece are un randament foarte ridicat.

Iata principalele avantaje ale acestui tip de centrală:

-Amortizarea investiției de achiziție și montaj se face în 2-3 ani

-Costul de exploatare este scăzut

-Are un consum scăzut, cu până la 30% mai mic în comparație cu o centrală electrică

-Permite controlul temperaturii cu ajutorul unui termostat

-Întreținută corespunzător are o durată de viață de 15-20 ani

Totuși, există și câteva aspecte pe care ar trebubi să le cunoști înainte de a lua decizia montării acestui tip de sistem de încălzire, anume:

-Nu este o variantă ecologică de încălzire

-Instalarea este destul de costisitoare

-Reviziile și verificările tehnice se fac la fiecare doi ani

-Necesită o serie de aprobări și racordarea la rețele comune

Cât costă montarea unei centrale pe gaz

Sfatul nostru este să analizezi cu atenție ofertele magazinelor și să faci o listă cu cele mai bune centrale termice pe gaz în funcție de putere, clasa de eficiență energetică, raport de modulare și, desigur, preț.

Prețul unei centrale termice pornește de la aproximativ 3.000 lei, însă este important de menționat dacă aceasta urmează a fi montată în locul celei vechi, caz în care se achită doar costurile de montaj și punerea în funcțiune, ori trebuie realizat un proiect nou de instalații. Pentru situațiile în care doar se înlocuiește, costurile serviciilor sunt de aproximativ 1.000 lei. Totuși, pentru o instalație nouă costurile nu pot fi aproximate, depinzând de complexitatea proiectului. Putem totuși menționa că pe lângă costul centralei, mai trebuie adăugat prețul caloriferelor și instalațiile sanitare cu țeavă din cupru. Desigur, costurile de debranșare de la sistemul de termoficare local sunt destul de ridicate, ajungând până la circa 6.000 lei.

De ce să alegi o centrală electrică?

În cazul centralelor electrice este bine de știut că se pretează pentru locuințele mai mici care nu au acces la gaze, iar proprietarii nu doresc să se încălzească folosind centrale pe lemne sau peleți. Încălzirea se realizează prin rezistențele electrice din centrală, iar de aceea fiecare kw este transformat în căldură.

Printre beneficiile de a avea o astfel de centrală regăsim:

-O opțiune de încălzire prietenoasă cu mediul

-Costurile inițiale (achiziție și montaj) sunt mici

-Sistemul este destul de silențios

-Încăperile se încălzesc în câteva minute

-Nu necesită revizii frecvente

-Nu necesită racordarea la rețelele comune

Pe de altă parte, acest tip de centrală are și o serie de dezavantaje, cum ar fi:

-Costurile de funcționare sunt destul de ridicate

-Nu rentează pentru locuințele spațioase cu necesar termic ridicat

-Potențialele pene de curent stopează încălzirea și producerea de apă caldă

Centrale termice pe gaze sau electrice: care ți se potrivește?

În final, este important sa evaluezi cerințele specifice pentru spațiul și bugetul tău, înainte de a lua o decizie finală. Cu o planificare adecvată, indiferent ce tip de centrală termică alegi, aceasta va oferi cu siguranță confortul termic pentru mulți ani de acum înainte.

Pe scurt, dacă ești proprietarul unui apartament mic și îți dorești o investiție minimă pentru încălzirea locuinței, atunci poți opta pentru o centrală electrică. Pe când în cazul unui apartament generos sau a unei case, ideal ar fi să te orientezi spre o centrală pe gaz, chiar dacă costurile inițiale pot fi destul de ridicate.

0 comentarii
3 like-uri
Articolul anterior: Îmi place să vânez Chilipirul zileiArticolul următor: -50% de Black Friday pe Chilipirul-Zilei

Related posts

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elena

contact@elenisme.ro

Articole recente
Cele mai comentate